ZO VERDIEN JE GELD MET EEN SNAP-ON ROOKMACHINE

doorGebro Tools

ZO VERDIEN JE GELD MET EEN SNAP-ON ROOKMACHINE

Wat je niet kunt vinden, kan je ook niet repareren. Met een diagnostische rookmachine kun je onzichtbare lekkages opsporen. Hierdoor is de rookmachine een waardevolle aanvulling op diagnoseapparatuur die al snel rendabel kan zijn.

Snap-on diagnostische rookmachine lekdetectiesysteem werkplaats

Rook kun je zien, is droog en blijft zweven. Dankzij deze eigenschappen kun je met een rookmachine relatief snel zelfs de allerkleinste met het oog niet zichtbare lekkages detecteren en lokaliseren. Met de Snap-on EELD100A  rookmachine kun je onder andere lekkages in inlaat en uitlaat systemen, maar ook olielekkages, windgeruis en waterlekkages zichtbaar maken.

Het is ook mogelijk om lekkages in koelsystemen op te sporen. Tap hiervoor het koelsysteem af en vul het vervolgens met rook. Op deze manier kunnen ook koelvloeistoflekkage van auto’s waarvan de motorruimte zo vol- en dichtgebouwd is en lekkages nauwelijks of niet zichtbaar zijn. Andere toepassingen zijn onder andere deurrubbers, raamrubbers en open daken. Door met de kachelventilator overdruk in het interieur te creëren en via een speciaal hulpstuk rook aan de buitenzijde van de auto langs de rubbers te laten stromen zal de rook op de plek van de lekkage weggeblazen worden. Met overdruk in een systeem kunnen op dezelfde manier koplampen (overdruk met blaaspistool creëren), aircosystemen en banden aan de buitenkant gecontroleerd worden. Een complete lijst met toepassingen vind je onderaan dit artikel.

Meer omzet in de werkplaats

De tester maakt lekken zichtbaar door rook in onder andere te testen EVAP-systemen (brandstofdampterugwinning), vacuüm- en inductiesystemen en inlaat- en uitlaatsystemen in te brengen. De genoemde lekkages opsporen kan zonder rookmachine een tijdrovende bezigheid zijn, terwijl dezelfde werkzaamheden met een rookmachine maximaal enkele minuten duren. Ook het onnodig vervangen van onderdelen en herhaal-reparaties kunnen met een rookmachine voorkomen worden. Diagnose met een rookmachine levert veel tijdswinst en meer winst op.

Diagnose stellen met een rookmachine is zeer eenvoudig en je hebt er geen opleiding voor nodig. Lees voor gebruik wel even de handleiding door en volg de veiligheidsvoorschriften op. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en op de snelst mogelijke manier bij de oorzaak van een lekkage.

De rook wordt door de rookmachine in het te testen gedeelte ingebracht. De gepatenteerde niet-giftige en niet-vervuilende UltraTraceUV-kleurstof verplaatst zich in de Diagnostic Smoke-damp en zet zich af waar een lek is. Met een lamp met wit licht of met fluorescerende kleurstof en een UV (ultraviolet)-lamp kun je de lekkende rook zichtbaar maken. Omdat de kleurstof niet permanent van aard is, kan het eenvoudig weggeveegd worden wanneer het niet meer nodig is. De rook-oplossing produceert geen onaangename geur in de werkplaats. Bovendien leert de praktijk dat de Snap-on rooktester zeer zuinig met rookvloeistof omgaat.

Gepatenteerde technologie

Gepatenteerde technologieën in de Snap-on tester zijn volgens gespecificeerde normen ontwikkeld in samenwerking met grote autofabrikanten (OEM’s) en zijn veilig bij gebruik in elk voertuig. De rook technologie voldoet aan de aanbevelingen in publicaties van SAE International voor veilige testmethode en is de enige rook technologie ter wereld die verplicht is gesteld door OEM’s. De technologie is wereldwijd geïntegreerd in alle rookmachines die door OEM’s voor hun dealers goedgekeurd en verplicht gesteld zijn.

Snap-on diagnostische rookmachine lekdetectiesysteem werkplaats

Bij de Snap-on EELD100A tester is geen externe drukregelaar nodig om niet-EVAP gerelateerde systemen te testen. De tester kan via een luchtslang worden aangesloten  op een compressor. Om de EELD100A te gebruiken is niet meer nodig dan een perslucht-aansluiting (tussen 3.5 en 12bar) en 12 Volt (bijvoorbeeld de accu van het voertuig). De interne drukregelaar zal de druk op +/- 0.5 bar afregelen.

Een ander voordeel van de Snap-on EELD100A is dat deze is uitgerust met een druk- en een flow meter. Door gebruik te maken van deze meters is het mogelijk om te zien of er een kleine of grote lekkage is en of het gedeelte waar je rook inbrengt dicht is. Zelfs als er geen lekkage is, is dit aan de meters af te lezen. Dit bespaart veel tijd omdat er nu niet naar rook gezocht hoeft te worden als de doorstroommeter aangeeft dat het systeem dicht is. Uitsluiten dat er geen lekkage is, is ook een stap in de richting van een juiste diagnose.

De EELD100A heeft een edelmetalen rookkamer en geen olielamp-achtige ‘veter’ waardoor hij sneller gebruiksklaar en minder storingsgevoelig is. De hoeveelheid rook die de tester produceert kan door middel van een draaiknop ingesteld worden. De machine kan veel rook produceren wat gemakkelijk/bruikbaar is bij grote lekkages. Door te veel rook is soms de plaats van het lek echter moeilijk te lokaliseren. Door de hoeveelheid rook te smoren, kan het lek sneller gevonden worden.

Toepassingen en accessoires

 • Luchtfilter
 • Luchtkanalen
 • Luchtventielen
 • Cilinderkoppen
 • Membranen
 • EGR klep
 • EVAP
 • Uitlaatspruitstukken
 • Uitlaatpijpen en dempers
 • Intercooler
 • Inlaatpakking
 • Injector o-ringen
 • Losse klemmen
 • MAP sensoren
 • Luchtmassameter
 • Olielekkages
 • PCV-klep en slangen
 • Gasklephuis(as)
 • Turbo’s
 • Vacuümslangen
 • Vacuümschakelaars
 • Wind- en waterlekkages
 • Koplampen (let op: rook kan reflector aantasten)
 • Achterlichten
 • Deurrubbers
 • Dakrubbers
 • Raamrubbers
 • Kofferkleprubbers

De Snap-on EELD100A wordt standaard geleverd met UltraTraceUV vloeistof, een set afdichtdoppen, een adapterkegel voor het inbrengen van rook in in- en/of uitlaatsystemen, een rookverspreider om wind- en waterlekkages zichtbaar te maken. Eveneens meegeleverd wordt een speciale lamp met drie functies en helder wit licht maakt de rook beter zichtbaar, UV om de fluor in de rook zichtbaar te maken en laser om bij kleine lekkages de rook snel zichtbaar te maken. Met deze accessoires kunnen de meest voorkomende werkzaamheden aan gangbare auto’s uitgevoerd worden.

Om rook ook op moeilijk bereikbare plaatsen in te brengen en om systemen goed af te kunnen sluiten, is een flexibele blaasbalg adapter verkrijgbaar die alle vormen openingen zoals ovale inlaatslangen of uitlaat afdicht. De blaasbalg kan onder een hoek worden gebruikt en is bestand tegen temperaturen tot 190 graden Celsius.

Wil je meer weten over diagnose stellen met een rookmachine of zien hoe dit in z’n werk gaat? Neem dan contact op met een Snap-on franchisenemer in jouw regio. Wil je de rookmachine liever eerst testen voordat je ‘m aanschaft? Dat kan met Try Before You Buy. Komt een investering in gereedschap of equipment even niet uit? Maak dan gebruik van Snap-on Easy Pay en betaal gereedschap en equipment zonder rente af.

Over de auteur

Gebro Tools administrator