Wij zijn Snap-on Tools en dit is wat wij doen

doorGebro Tools

Wij zijn Snap-on Tools en dit is wat wij doen

Gereedschappenspecialist Snap-on Tools is een van oorsprong Amerikaans bedrijf en dat laat zich merken in een bijzondere aanpak. De producten worden verdeeld via franchisenemers die een direct contact onderhouden met de eindklant. Snap-on Sales Manager Patrick Luyckx vertelt hier meer over in een interview met journalist Tony de Mesel van het Belgische autovakblad Info GARAGE.

Snap-on Tools eerste gereedschap

“De geschiedenis van een onderneming verklaart vaak de bedrijfsfilosofie”, aldus Luyckx. “Dat geldt zeker voor Snap-on Tools. Het begint al met de merknaam die letterlijk de allereerste producten perfect omschrijft. Na de eerste wereldoorlog kwam Joseph Johnson op het idee om een nieuw type handgereedschap te ontwikkelen. Hij vroeg zich af waarom een monteur elke keer een hele T-sleutel moet kopen, terwijl hij eigenlijk alleen maar een andere dop nodig heeft.”

“In plaats van voor elke sleutelmaat een sleutel samen met een heft te produceren, kwam hij op het idee om losse doppen te voorzien die dan op een heft konden worden vastgeklikt”, vervolgt Luyckx. “De naam van het gereedschap was snel gevonden: Snap-on, dat letterlijk ‘vastklikken’ betekent. Uiteindelijk ontwikkelde hij een set gereedschappen met vijf heften en tien doppen. Zoals nu bekend waren de doppen van een aansluitvierkant (aandrijfvierkant) voorzien dat zich op het vierkante uiteinde van het heft liet schuiven en vastklikken. Samen met zijn industriële partner William Seidemann startte hij in 1920 de productie op in het Amerikaanse Milwaukee.”

Snap-on blijft vernieuwen

Snap-on is niet ontstaan als een zoveelste producent van handgereedschap maar wel als een fabrikant die een nieuw idee lanceert. Innovatie dus, en dat is de drijfveer die Snap-on gemaakt heeft tot wat het vandaag is. Luyckx: “Door de tijd heen werden de handgereedschappen steeds verbeterd, dat gebeurde onder meer door bewust te kiezen voor het sterke maar lichte en corrosie-vrije chroom molybdeen staal als basismateriaal.”

Snap-on Flank Drive

Snap-on ligt ook aan de basis van het ingenieuze en gepatenteerde Flank Drive“, vervolgt Luyckx. Flank-Drive en later Flank Drive Xtra is ontwikkeld op aansturen van de Amerikaanse marine die moeite had om kleine boutjes en moeren, die onder hoge spanning waren aangedraaid, los te halen met de gewone 12 kant. Door de vormgeving van de vertanding van de doppen aan te passen, wordt de kracht niet meer op de hoeken van de bout en de moer uitgeoefend, maar op de vlakke kant ernaast. Met dit principe kan er 15 tot 20 procent meer kracht gezet worden zonder de bout of moer te beschadigen. Ook kunnen bouten en moeren met afgeronde hoeken toch nog verdraaid worden.

Het assortiment gereedschappen werd steeds uitgebreider met de momentsleutels, ratelende steeksleutels en speciale gereedschappen specifiek voor bepaalde automerken en automodellen. Nieuwe ontwikkelingen blijven het aanbod van Snap-on kenmerken. Een voorbeeld daarvan is de elektronische momentschroevendraaier met hoekverdraaiïng.

Vanaf de jaren vijftig zijn de eerste Snap-on diagnosetoestellen en multimeters op de markt verschenen. Recentste producten die deze traditie verder zetten zijn de ‘Verus Edge Diagnose’ en de ‘Digital Multimeter Advanced’. De voortdurende uitbreiding van het gamma met producten maakt dat het bij Snap-on om veel meer te doen is dan handgereedschap en diagnose-apparatuur. Het aanbod bestaat verder nog uit power tools, werkplaatsuitrusting, bandenapparatuur, opslag van gereedschappen, aircoservice, compressoren en apparatuur voor het lassen en snijden.

Snap-on gaat naar de monteur toe

De stichters en oprichters Johnson en Seidemann hadden een heel speciale manier om hun producten te verkopen en die manier van werken blijft vandaag onverminderd verder bestaan. Luyckx verduidelijkt: “ Snap-on vind je niet in de winkel, de DIY-zaak of zelfs de vakhandel. De producten van Snap-on worden in de autosector alleen verkocht door Snap-on franchisenemers. Een franchisenemer heeft een overeenkomst met Snap-on Tools en krijgt de exclusiviteit om de producten te mogen verkopen in een vastgelegd geografisch gebied.”

De taak van de franchisenemer is niet enkel puur commercieel. Luyckx: “Hij levert ook de producten en staat in voor de service en naverkoop. Deze manier van werken dateert inderdaad uit de begin jaren van Snap-on en heeft in de afgelopen 100 jaar bewezen zeer succesvol te zijn. De franchisenemer krijgt ondersteuning vanuit het Benelux hoofdkantoor in Nederland in de vorm van producttraining, overdracht van productkennis, en persoonlijke begeleiding door zijn ‘eigen’ Sales Field Manager.

Snap-on Tools gaat naar de monteur toe

Snap-on Tools gaat naar de monteur toe

Driemaandelijks is er ook een Tool Camp met praktische demo’s van de gereedschappen.” Deze manier van werken heeft heel wat voordelen”, besluit Luyckx. ”Voor ons verlicht het de bedrijfsstructuur en is de tijd tussen ‘bestelling’ en ‘levering’ ontzettend kort. Waar zowel de klant als wij beter bij varen, is het directe contact. Precies daardoor zien de franchisenemers ook meteen waar er behoefte aan is, welke kennis moet overgedragen worden en welke gereedschappen echt nodig zijn.”

Over de auteur

Gebro Tools administrator