Werken aan elektrische en hybride voertuigen met Snap-on Tools

doorGebro Tools

Vakblad AMT heeft middels een thema aandacht besteedt aan het werken aan elektrische en hybride voertuigen. Snap-on Tools heeft hieraan de onderstaande bijdrage geleverd…

Er verschijnen steeds meer hybride en elektrische voertuigen op de weg en dus ook in de werkplaats. Monteurs en werkplaatsen moeten leren wat er allemaal bij komt kijken om deze voertuigen te onderhouden en repareren. Het belangrijkste verschil tussen conventionele en (semi) elektrische voertuigen is de (hoog)spanning en elektrische geleidbaarheid. Hybride en elektrische voertuigen hebben meerdere accu’s die een elektrisch geladen omgeving creëren.

Traditionele stalen gereedschappen zijn, hoewel uitzonderlijk sterk en hittebestendig, ook voortreffelijke stroomgeleiders.

Om aan de alsmaar groeiende vraag naar veilige, duurzame alternatieven te voldoen, heeft Snap-on Tools een uitgebreide lijn niet-geleidende handgereedschappen ontworpen waarmee monteurs veilig en en efficiënt aan hybride voertuigen kunnen werken. Snap-on schroevendraaiers, ring- en steeksleutels, ratels, doppen en tangen zijn slechts een kleine greep uit de verkrijgbare speciaal samengestelde gereedschappen.

De tools zijn eenvoudig herkenbaar en onderscheiden zich van hun stalen tegenhangers dankzij het fel oranje compositie-materiaal waaruit ze gegoten zijn. De gereedschappen kenmerken zich door hun ‘easy-grip’ design met afgeronde randen waardoor ze zowel met als zonder handschoenen aan comfortabel in de hand liggen.

Snap-on Tools EEDM650C Auto Ranging Digitale Mulitmeter voor hybride voertuigen met accupakketten

Voor werkzaamheden aan hybride voertuigen ontwikkelde Snap-on gereedschappen zijn getest en veilig bevonden tot 1.000 Volt wisselstroom en 1.500 Volt gelijkstroom. De tools zijn getest en als veilig gemarkeerd door erkende testlaboratoria en voldoen aan de strenge wereldwijde voorschriften.

Vragen AMT-Thema Hybride & Elektrische aandrijving

1. AMT: Wat heb je echt nodig aan gereedschappen en materialen om hybride en elektrische voertuigen te kunnen onderhouden en repareren?

Om hybride en elektrische voertuigen te kunnen onderhouden en bij storingen efficiënt diagnose te kunnen stellen, zijn net als bij conventioneel aangedreven moderne voertuigen de juiste tools, kennis en informatie het allerbelangrijkste.

GEREEDSCHAP
Omdat Snap-on zich op al deze gebieden begeeft en hier op innoveert kunnen we de werkplaatsen hierbij zeer goed ondersteunen. Zo is er speciaal voor hybride en elektrische voertuigen ontwikkeld geïsoleerd gereedschap. Denk hierbij aan een kunststof ratel, geïsoleerde doppen, kunststof schroevendraaiers en tangen.

Ook een multimeter waarmee de isolatie van het hoogspanningssysteem gecontroleerd kan worden, mag hierbij natuurlijk niet ontbreken.

DIAGNOSEAPPARATUUR
Foutcodes uitlezen, de converter status bekijken, de accustatus van de verschillende cellen bekijken, de brandstofmotor in service mode zetten; zomaar een kleine greep uit de vele functies die op onze diagnoseapparatuur staan om op de juiste manier onderhoud uit te voeren aan de verschillende systemen die zich in hybride en elektrische voertuigen bevinden.

Snap-on Informatie Systeem SIS Modis Edge

Of het nu gaat om de Prius I (1999), een Chevrolet Volt, een Fiat 500E, de jongste Mitsubishi Outlander of om de voertuigen die heden ten dage op de markt komen, Snap-on engineers wereldwijd ontwikkelen de benodigde software en diagnoseapparatuur zodat het voor de technici in de werkplaats mogelijk is en blijft om zo snel en efficiënt mogelijk diagnose te kunnen stellen.

KENNIS
Naast specifieke trainingen die zich op de tools bevinden, biedt Snap-on ook technische ondersteuning middels de helpdesk EuroTech Center, waar technici met specifieke vragen terecht kunnen op het moment dat de vraag zich aanbiedt. Telefonische hulp bij foutcodes, hulp bij lastige procedures of bijvoorbeeld het spanningsloos maken van het hoogspanningssysteem zijn een aantal voorbeelden waar Snap-on helpdesk EuroTech Center voor een oplossing kan zorgen.

INFORMATIE
Informatie maakt een heel belangrijk onderdeel uit van de juiste diagnose en of het onderhoud op de juiste manier wordt uitgevoerd. Snap-on biedt hiervoor het Snap-on Informatie Systeem (SIS). Een online technisch informatiesysteem waar onderhoudsschema’s, reparatie procedures, schema’s en veel voorkomende storingen op motorcode niveau getoond worden.

Snap-on SAS6477 Geïsoleerde handschoenen

2. AMT: Welke investering is daar voor nodig?

De investeringen die gepaard gaan met de mogelijkheid om te kunnen werken aan hybride en elektrische voertuigen zijn per werkplaats verschillend en afhankelijk van de reeds beschikbare en aanwezige middelen. Het mooie van het Snap-on verkoopmodel is dat de Snap-on dealer voor de deur bij de werkplaats de mogelijkheden kan laten zien. Of het nu gaat om geïsoleerd (hand)gereedschap of diagnoseapparatuur, het kan ter plaatste gedemonstreerd worden. En om zelf de mogelijkheden van SIS te kunnen beoordelen kunnen onze dealers u voor de deur inschrijven voor een kosteloze proefperiode.

3. AMT: Welke werkzaamheden aan deze auto’s kun je niet doen zonder deze investeringen? Noem voorbeelden.

Een aantal voorbeelden van werkzaamheden waarvoor (speciaal) gereedschap nodig is, zijn:

  • foutcodes lezen en wissen
  • brandstofmotor in de service mode zetten
  • isolatie van het hoogspanningssysteem testen
  • de- en monteren van de hoogspanningsaccu
  • en meer

Indien u meer informatie over Snap-on Tools voor hybride en elektrische voertuigen wilt hebben kunt u terecht bij uw regionale Snap-on dealer die met zijn rijdende winkel bij u op bezoek komt.

Over de auteur

Gebro Tools administrator