Snap-on DiagnoseTip: brandstofdrukregelaar ontregelt Opel Meriva diesel

doorGebro Tools

Snap-on DiagnoseTip: brandstofdrukregelaar ontregelt Opel Meriva diesel

Een klant brengt zijn Opel Meriva diesel met bouwjaar 2011 naar de garage omdat het motorstoringslampje brandt. In de werkplaats worden brandstofdrukregelaar gerelateerde foutcodes P0087, P228A en P228C geconstateerd.

brandstofdrukregelaar ontregelt Opel Meriva diesel

Gegevens Opel Meriva in dit artikel:

Merk: Opel
Model: Meriva
Bouwjaar: 2011
Motor: 1.7 Diesel

De monteur sluit de Snap-on diagnose-apparatuur aan en leest de onderstaande foutcodes uit het motormanagement geheugen.

  • P0087 – Brandstofrail/Systeemdruk Te Laag
  • P228A – Brandstofdrukregelaar 1 Geforceerde Motorstop
  • P228C – Brandstofdrukregelaar 1 Regel Limiet Overschreden, Druk te laag

Terwijl de motor stationair draait, monitort de monteur de datalijst in de tester. Uit de data blijkt dat de waarde van de raildruksensor lager is dan gespecificeerd door de fabrikant. Bovendien is de brandstofdruk op het moment dat er gas gegeven wordt wisselend en instabiel. Anderzijds wordt de brandstofdrukregelaar wel volgens de specificaties aangestuurd.

Meet weerstand brandstofdrukregelaar

Om de oorzaak van het probleem vast te stellen, wordt er een extra controle uitgevoerd. Met uitgezet contact wordt de stekker van de drukregelaar losgemaakt. Met een multimeter wordt de weerstand van de drukregelaar gemeten. Uit de meting blijkt dat de weerstand van de regelaar hoger is dan de opgegeven waarde. Dit betekent dat de drukregelaar defect is.

De brandstofdrukregelaar wordt vervangen en de foutcodes worden gewist. Tijdens een uitgebreide testrit blijkt de Meriva prima te rijden, bleven de waarschuwingslampjes uit en kwamen de foutcodes niet meer terug.

Door het volgen van deze link, kun je nog meer diagnosetips vinden.

Over de auteur

Gebro Tools administrator