Dit moet je als autobedrijf weten over aircoservice

doorGebro Tools

Op basis van vragen van vakblad AMT heeft Snap-on Tools, distributeur van SUN aircoservice equipment, samen met aircospecialist Unicorn een artikel gepubliceerd met belangrijke informatie over airco-service van personenauto’s en bestelwagens.

Als u naar aanleiding van de tekst vragen over aircoservice of aircoservice equipment heeft, kunt u zich wenden tot een Snap-on Tools dealer in uw regio. Wilt u een demonstratie bij u in de werkplaats? Vul dan onderstaand formulier in.

Aircoservice, welk onderhoudsinterval kun je het best hanteren?

Aircosystemen kunnen tot tien procent koudemiddel per jaar verliezen. In het koudemiddel zit olie die bewegende onderdelen gangbaar en afdichtingen soepel houdt. Kostbare reparaties -zoals bijvoorbeeld het vernieuwen van een aircocompressor- voorkomen, is beter dan genezen. Hierom is het verstandig het aircosysteem jaarlijks preventief te controleren. Bovendien worden de meeste nieuwe auto’s geleverd met airconditioning. Voor het autobedrijf is dit een uitstekende kans om ook aircoservice te bieden.

Uit welke handelingen moet  aircoservice bestaan?

In het aircosysteem zitten meer dan 15 onderdelen die stuk kunnen gaan. De compressor, condensor, het filterdroger, expansieventiel en de verdamper zijn de belangrijkste. Vergeet ook niet jaarlijks het interieurfilter te controleren en indien nodig te vernieuwen. Er gaat tot 200 duizend liter lucht per uur doorheen. In de praktijk betekent dit dat het filter na 15.000 kilometer of een jaar verzadigd is.

Waarom moet je vacumeren?

Bij alle werkzaamheden aan het aircosysteem waarbij koudemiddel uit het systeem verwijdert is moet je -voordat het systeem opnieuw gevuld wordt- vacumeren. Zo wordt alle lucht, vocht, stikstof en vuil uit het systeem gehaald.

Hoe lang moet je vacumeren?

Er bestaat geen beste of vaste tijd voor het vacumeren daar dit bij ieder aircosysteem en iedere reparatie aan het aircosysteem anders is. Algemeen kan worden aangehouden: hoe langer, hoe beter en een minimale duur van 30 minuten.

Het  aircosysteem spoelen is nog belangrijker dan vacumeren als er reparaties aan het aircosysteem zijn uitgevoerd. Bij de meeste autofabrikanten én fabrikanten van airco compressoren is spoelen na reparatie zelfs verplicht.

Omdat het filterdroger en het expansieventiel niet doorgespoeld kunnen worden moeten deze vervangen worden. Er kunnen vuil en stalen slijtagedeeltjes achterblijven die een nieuwe compressor stuk kunnen maken.

Dit moet ieder autobedrijf weten over aircoservice SUN Snap-on Tools

Kun je met vacumeren bepalen of een systeem lekvrij is? Waarom wel/niet?

Snap-on Tools adviseert om voor het vacumeren eerst te controleren of het aircosysteem lekdicht is. Tijdens en na het vacumeren wordt het aircosysteem gecontroleerd op lekkage door middel van vacuüm verlies. SUN airco-equipment heeft geïntegreerde stikstof lekzoek-functies waarbij de resultaten worden geprint op het eindrapport voor de klant.

Automatisch of handmatig?

Automatisch. Met SUN airco-equipment kan het autobedrijf meer winst maken. De slangen hoeven alleen maar op het aircosysteem in de auto aangesloten te worden. Een duidelijke en eenvoudige menustructuur op een groot en helder kleuren touchscreen, een volledig geautomatiseerd systeem en een database vol gegevens van de meest voorkomende voertuigen inclusief een automatische lekdetectie doen de rest.

Als de machine bezig is, kan de monteur ander werk gaan doen. Met service-slangen van drie meter zou dat ruimte kunnen geven om de hefbrug op werkhoogte te zetten. Vier drukmeters laten duidelijk zien in welke fase van de service de machine bezig is.

Op welke stand zet je je aircoserviceapparaat? Waarom?

Dit is bij SUN equipment niet van toepassing omdat de apparatuur de werkzaamheden volledig automatisch uitvoert.

Een koudemiddelanalyser ja of nee?

Absoluut, er zijn steeds vaker meldingen van auto’s die zijn afgevuld of die vermengd zijn met andere gassen dan de verplichte koudemiddelen R134a en R1234YF. Zorg ook dat de apparatuur een goede identifier heeft waarmee de verschillende soorten koudemiddelen geïdentificeerd kunnen worden zodat ze niet vermengd in de apparatuur terecht komen.

Hoe herken je een goede analyser?

Een goede analyser wordt beheerd door de aircoservice-machine en zal niet toestaan dat verontreinigd koudemiddel of andere, niet-goedgekeurde koudemiddelen en gassen, teruggewonnen wordt. Zodra er een verontreiniging wordt waargenomen zal de analyser de het aircoservice proces automatisch beëindigen.

Wat doe je als er verontreinigd gas in een auto zit?

Dit moet met een aparte recovery unit verwijderd worden, opslaan in een aparte cilinder en deze aan je gasleverancier aanbieden. De gasleverancier zorgt dat het verontreinigde gas afgewerkt wordt.

En wat als het in je eigen systeem zit? Olie is olie in het aircosysteem, toch? Fabrikanten schrijven een hele reeks verschillende oliën voor. Moet je die allemaal in huis hebben of kan het ook simpeler en voldoet een universele olie?

Het gebruik van juiste olie is essentieel. Er zijn veel verschillende soorten oliën op de markt. Het is cruciaal dat het aircosysteem met de juiste olie gevuld wordt, verkeerde olie kan kostbare schade aan het hele aircosysteem veroorzaken. Snap-on Tools adviseert om voor de juiste olie altijd de technische handleidingen van de autofabrikant op te volgen.

Compressor-olie speelt tijdens het vervangen van de compressor, het navullen van het systeem tijdens de aircoservice én het goed functioneren een essentiële rol in het aircosysteem. Een veilige en duurzame werking van de airconditioning wordt bepaald door de kwaliteit van de compressorolie. Kies altijd voor een hoogwaardige juiste olie. Olie van inferieure kwaliteit veroorzaakt -net als bij een automotor- verhoogde slijtage, vroegtijdig uitvallen en verlies van de wettelijke en fabrieksgarantie.

De olie voor elektrisch aangedreven compressoren komt in contact met elektrische onderdelen zoals de spoel van de elektromotor. De olie mag geen negatieve invloed hebben op materialen in de compressor en moet kortsluiting voorkomen.

Over de auteur

Gebro Tools administrator