ABS lampje en foutcode C0031 in Fiat 500 door defecte wielsnelheidsensor

doorGebro Tools

ABS lampje en foutcode C0031 in Fiat 500 door defecte wielsnelheidsensor

De eigenaar van een Fiat 500 uit 2011, brengt zijn auto naar de garage omdat het ABS-lampje in het instrumentenpaneel brandt. De monteur schakelt Snap-on Tools voertuigdiagnosehelpdesk EuroTech Center in om het probleem op te lossen.

De Snap-on diagnose-tester wordt op het OBD-circuit aangesloten om het voertuig-managementsysteem uit te lezen. Tijdens het uitlezen verschijnt storingscode C0031 – Wielsensor Linksvoor, ‘ABS Lamp aan, ABS Wielsnelheidsensor vervangen’. Hiermee wordt de klacht van de klant, dat het ABS-lampje brandt, bevestigd.

Met de aangesloten scanner wordt vervolgens een proefrit gemaakt en naar de live data gekeken. Tijdens het rijden bleef de snelheid van het linkervoorwiel op nul kilometer per uur staan.

Fout volgt sensor

Om de oorzaak van de storing te achterhalen, wordt de labscope achter op de stekker van de snelheidssensor aangesloten. Deze meting maakte direct duidelijk dat er op deze locatie geen signaal aanwezig was. De monteur maakt de stekker los en controleert hem visueel op vervuiling en beschadiging. De stekker is echter schoon en van beschadiging is geen sprake.

Om te voorkomen dat er onterecht onderdelen besteld worden die achteraf niet kapot blijken te zijn, wordt de wielsensor van het linker voorwiel omgewisseld met een sensor van een ander wiel.

Tijdens de hierop volgende proefrit met scanner bleek dat de fout de sensor volgde. Het resultaat van de wissel-test bevestigde derhalve dat de ABS-sensor van het linker voorwiel defect was.

Na het vernieuwen van de kapotte sensor werd de foutcode gewist, een proefrit uitgevoerd en geconcludeerd dat de Fiat functioneerde zoals hij moet doen. Het ABS waarschuwingslampje blijft uit en de foutcodes komen niet meer terug.

 

Over de auteur

Gebro Tools administrator